Wrap z ciecierzycą

Potrzebujesz pomysłu na szybki i niedrogi obiad? Wrap z ciecierzycą to idealne rozwiązanie. Pełen aromatycznych przypraw i wyrazistą salsą!

Ten przepis powstał z potrzeby na szybki obiad, resztki ciecierzycy z puszki i jednego wrapa. Wrap z ciecierzycą okazał się strzałem w dziesiątkę! Kilka prostych składników i dosłownie 15 minut, a pożywny obiad gotowy. A do tego porcja kosztuje nie więcej niż 5 zł! 

Wrapy to świetna podstawa wielu dań, można w nie wrzucić mięso jak kurczak, wolno gotowany boczek z przepisu na bao też dobrze się tu sprawdzi. W wersji wege, nie ma nic lepszego niż podsmażony ser halloumie (no poza ciecierzycą oczywiście). Polecam też zrobić większy zapas wrapów, włożyć do zamrażalnika i mieć na czarną godzinę. Wystarczy odgrzać je przez 10-15 minut w piekarniku. 

Wrap z ciecierzycą

Składniki na 4 porcje

puszka/słoik ciecierzycy

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1,5 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1,5 łyżeczka kolendry mielonej

sól

2 łyżki oliwy z oliwek

4 wrapy

80 g sera cheddar

2 pomidory

pół cebuli

1 łyżka ocetu lub soku z limonki

4 łyżki jogurtu

1 łyżeczka czosnku granulowanego

sałata

Ciecierzycę odcedź i przepłucz. Następnie zblenduj lub rozgnieć widelcem. Dodaj przyprawy i wymieszaj. 

Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę, dodaj doprawioną ciecierzycę. Przesmaż około 5-7 minut. Ciecierzyca musi się podgrzać, a przyprawy nabrać głębi smaku. 

W międzyczasie wrapa wrzuć na drugą patelnię, podpiecz z jednej strony, obróć i posyp serem. Smaż aż ser się rozpuści, ale pilnuj, żeby się nie przypalił.

Przygotuj salsę, usuń gniazda nasienne z pomidorów, a następnie pokrój je w kostkę. Ja lubię drobne kawałki. Cebulę pokrój tak samo jak pomidora. Wymieszaj razem, dopraw solą i octem lub sokiem z limonki. 

Do tego prosty sos czosnkowy z jogurtu i czosnku granulowanego, jego też dopraw go też solą. 

Teraz pora złożyć wrapa z ciecierzycą. Na wrapa nałóż porcję ciecierzycy, do tego salsa i sos czosnkowy. Potem nałóż sałatę i zawiń. Jeśli masz możesz też dodać awokado, doda przyjemnej kremowości.

Ciecierzycę możesz przygotować wcześniej i trzymać w lodówce 3-5 dni. 

Jeśli spodobał ci się ten post, zostaw po sobie ślad w komentarzach! A kiedy zrobisz przepis nie zapomnij pochwalić się nim na Instagramie i oznacz @dobrzewypieczone_pl

Może też Ci się spodobać

Skomentuj