Wypasiona kanapka z pastą z groszku i omletem

Tą wypasioną kanapkę z pastą z groszku i omletem podają w świetnej katowickiej piekarni “Złoty Osioł”. Jeśli mieszkasz w okolicy albo będziesz tutaj przejazdem, koniecznie się do niej wybierz! U mnie w pracy kupujemy je regularnie, ale pomyślałam, że warto zrobić też domową wersję.

Przepis jest bardzo prosty i bardzo szybki. Wystarczy 7 podstawowych składników, które pewnie masz w domu. No może poza mrożonym groszkiem, ale dostaniesz go bez problemu w supermarketach. A całość zajmie 15 minut i nie będzie cię kosztować więcej niż 3,5 zł za porcję!

Wypasiona kanapka z pastą z groszku i omletem składa się z trzech elementów. Kremowej pasty z groszku, wyrazistego majonezu z dodatkiem chrzanu i miękkiego omletu. Wydaje mi się, że piekarni pieką omlet, ale ja przygotowuję go według japońskiej metody. Wylewam małe porcje rozbełtanych jajek, smażę (ale nie do całkiem ścięcia się białka), następnie roluję i wylewam kolejną porcję. Omlet ma ciekawszą konsystencję niż taki po prostu wylany na patelnię. 

Z mojego przepisu przygotujecie 3 spore kanapki, ale możecie zrobić też większą ilość. Zarówno omlet jak i pasta z groszku wytrzymają w lodówce 3-4 dni. 

Wypasiona kanapka z pastą z groszku i omletem

150 g mrożonego groszku

2 łyżki oleju rzepakowego

3 jajka

3 łyżki mleka

2 łyżki majonezu

2-3 łyżeczki chrzanu 

chleb na zakwasie 

dodatkowo kiełki, np. słonecznika

Groszek ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przelej zimną woda i odstaw do lekkiego ostudzenia. Nie powinien być gorący, ale też nie może być całkiem zimny.

Groszek zblenduj na pastę, ja lubię gładką, ale może mieć też większe kawałki groszku, w zależności od upodobania. W razie potrzeby dopraw solą. 

Kolejny krok to majonez z chrzanem, po prostu wymieszaj oba składniki, ewentualnie lekko posól. Chrzan musi być mocno wyczuwalny to on podkreśla całą kanapkę! Ja naprawdę nie mogę jeść ostrych rzeczy, a do tej kanapki daję sporą ilość chrzanu. 

Ostatni element to omlet, jajka wbij do szklanki lub wysokiego naczynia. Roztrzep z mlekiem i posól (około pół łyżeczki soli). Patelnię rozgrzej i wylej na nią odrobinę oleju. Wlej cienką warstwę jajek i podsmaż. Następnie zroluj omlet, daj jeszcze trochę oleju i wlej kolejną porcję jajek. Podnieść zwinięty olej, aby jajka dostały się pod niego i skleiły się razem. Powtórz tę czynność do zużycia jajek.

Gotowy omlet zdejmij z patelni i zostaw do wystudzenia. Następnie pokrój na plasterki. PS. Jeśli nie chcecie bawić się w omlet, możecie po prostu przygotować jajecznicę

Teraz czas złożyć kanapkę! Na kromkę chleba nałóż solidną porcję pasty z groszku, na to omlet i jeśli lubisz kiełki. Kiełki sprawdzą się lepiej niż sałata, bo nie zwiędną tak szybko. Drugą kromkę posmaruj majonezem z chrzanem i złóż. Pyszne śniadanie lub lunch do pracy gotowy!

Smacznego!

Jeśli spodobał wam się ten post, zostawcie po sobie ślad w komentarzach! A kiedy zrobicie przepis nie zapomnijcie pochwalić się nim na Instagramie i oznaczcie @dobrzewypieczone_pl

Może też Ci się spodobać

Skomentuj