Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa

z wodą z kwiatów pomarańczy

Tą lemoniadę piłam po raz pierwszy w katowickiej piekarni “Złoty Osioł”. Miło, że była zima to kiedy zobaczyłam w menu lemoniadę, od razu ją zamówiłam.

Była niesamowita! Przebijał się w niej smak, którego nie znałam, ale to on sprawiał, że lemoniada była tak pyszna. Musiałam się dowiedzieć co to.

Tym tajemniczym składnikiem okazała się… woda z kwiatów pomarańczy. Znałam wodę różaną, ale ta z kwiatów pomarańczy była mi całkiem obca. Oczywiście pierwsze co zrobiłam po wyjściu to poszłam ją kupić i opracowałam własny przepis.

To świetny, orzeźwiający napój idealny na lato!

Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa z wodą z kwiatów pomarańczy

Z tego przepisu wyjdą dwie szklanki lemoniady

2 małe pomarańcze (ok. 135 ml soku)

pół cytryny (ok. 35 ml soku)

2 łyżki cukru

2 łyżki ciepłej wody

2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy

300 ml wody lekko gazowanej

2 łyżki czerwonej porzeczki

kostki lodu

Pomarańczę i cytrynę rolujemy na blacie, dzięki temu zmiękczamy włókna i z owoców wypłynie więcej soku. Wyciśnij z owoców sok, do jednego pojemnika. 

Do dwóch szklanek wsypujemy po łyżce cukru i zalewamy łyżką ciepłej wody. Dzięki temu cukier łatwiej się rozpuści. 

Następnie do szklanek wlewamy sok pomarańczowo-cytrynowy, możemy go przecedzić. Dodajemy po łyżeczce wody z kwiatów pomarańczy. 

Dla koloru, ale też dla kwaskowego smaku dodajemy po łyżce czerwonej porzeczki. Owoce lekko zgniatamy, żeby puściły sok.

Na koniec szklanki dopełniamy wodą gazowaną i lodem.

Warto wiedzieć

Jeśli chcecie przygotować lemoniadę dla większej liczby osób, najlepiej przygotować bazę z soku z cytryny, pomarańczy, wody z kwiatów pomarańczy i cukru. Bazę można przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni. Wodę gazowaną dodajemy tuż przed podaniem. 

Czerwone porzeczki są trudno dostępne poza sezonem, nie warto też kupować całego opakowania, tylko do tego jednego przepisu. Dlatego polecam kupić mieszankę mrożonych owoców leśnych. Zawsze jest w nich dużo porzeczki, a resztę owoców można zużyć do smoothie czy zrobić z nich frużelinę do gofrów czy naleśników. 

Wodę z kwiatów pomarańczy bez problemu dostaniecie w sklepach z kuchniami świata, czy przez internet. Czasem jest też w supermarketach.

Jeśli spodobał Wam się ten post, zostawcie po sobie ślad w komentarzach! A kiedy zrobicie przepis nie zapomnijcie pochwalić się nim na Instagramie i oznaczcie @dobrzewypieczone_pl

Skomentuj