Dekadenckie ragu bolognese

Dekadencie ragu bolognese to idealne zimowe dane. Minimum pracy, maksimum smaku!

To danie będziesz w stanie zrobić nawet, jeśli nie masz żadnych umiejętności kulinarnych. Samo przygotowanie ragu bolognese zajmie ci dwadzieścia minut, a potem tylko trzeba będzie poczekać kilka godzin i otrzymasz coś niesamowitego.

W przypadku wolno gotowanych dań warto od razu przygotować większą porcję. Możesz zjeść ją w trakcie tygodnia albo zamrozić osobne porcje woreczkach strunowych. Ragu bolognese możesz zjeść z makaronem, puree ziemniaczanym, polentą (czyli takim puree, tylko z kaszy kukurydzianej) albo po prostu ze świeżym chlebem. Do tego prosta sałata z sosem winegret i zdrowy obiad gotowy!

A jeśli nie masz kilku godzin i potrzebujesz szybkiego przepisu na mięsny sos pomidorowy, zajrzyj do przepisu na lasagne.

Ragu bolognese

600 g karkówki wieprzowej

 2 cebule

1 marchewka

3 ząbki czosnku

1 łyżka nasion kopru włoskiego

puszka pomidorów w całości

600 ml wody

4 łyżki oleju

parmezan

makaron pappardelle

Karkówkę pokrój na 3 centymetrowe kawałki, a następnie zostaw na blacie na przynajmniej pół godziny. Mięso powinno mieć temperaturę otoczenia, kiedy będziemy je smażyć. Mięso wytrzyj ręcznikiem papierowym, a potem obsmaż na oleju. Rób to partiami, a nie wszystko naraz. Mięso musi być złote z każdej strony, a jeśli będzie go za dużo to zacznie się gotować. Pod koniec mięso dopraw solą i pieprzem.

W międzyczasie cebulę, czosnek i marchew pokrój w kostkę. Nasiona kopru włoskiego możesz zmielić lub rozetrzeć w moździerzu, albo wrzucić w całości do ragu. Na tą samą patelnię, na której przesmażyłeś mięso, wrzuć cebulę i marchewkę. Powinny tak jak mięso nabrać złotego koloru. A potem dodaj czosnek i koper włoski, żeby się nie spaliły. Warzywa dopraw solą i pieprzem.

Do przesmażonych warzyw wlej wodę i zdeglasuj patelnię, czyli pozwól zagotować się wodzie i zeskrob z dna przypieczone kawałki. To w nich jest cały smak! Dodaj mięso i pomidory (rozgnieć je w dłoniach lub pokrój na mniejsze kawałki).

Zmniejsz ogień do minimum i przykryj ragu bolognese papierem do pieczenia, a potem zamknij garnek. Trik z papierem spowoduje, że mięso będzie się gotować, ale płyn nie odparuje całkowicie. Po dwóch-dwóch i pół godzinach mięso powinno się rozpadać. Wyjmij z sosu, porwij na kawałki i wrzuć z powrotem do ragu.

Teraz ugotuj makaron, odcedź i wrzuć do garnka. Dodaj ragu i wymieszaj. Podawaj obsypane śniegiem z parmezanu!

Smacznego!

Jeśli spodobał wam się ten post, zostawcie po sobie ślad w komentarzach! A kiedy zrobicie przepis nie zapomnijcie pochwalić się nim na Instagramie i oznaczcie @dobrzewypieczone_pl

Może też Ci się spodobać

Skomentuj